Göran Petersson invald i Hall of Fame

  • 9 okt 2022

image: Göran Petersson invald i Hall of Fame

Sveriges mest meriterade internationella seglingsledare, Göran Petersson, har valts in som medlem nummer 15 i Svensk Seglings Hall of Fame.

  - Jag tror att alla som får ett sådant här samtal blir överraskade. Jag hade aldrig tänkt tanken att jag skulle bli invald i Hall of Fame. Men jag är givetvis oerhört glad och stolt, säger Göran.

Om förra årets nyinvalde Hall of Fame-medlem, Fredrik Lööf, är känd för den breda allmänheten så har årets pristagare snarare verkat i bakgrunden. Men Göran Peterssons betydelse för svensk seglings utveckling och framför allt Sveriges internationella status ska inte underskattas. Där är han på samma nivå som OS-mästaren Fredrik Lööf.

Göran var engagerad i segelsportens högsta organ Internationella Seglarförbundet, ISAF, (som numera bytt namn till World Sailing) sedan 1980. Han var dess ordförande 2004–2012 och vice ordförande under tio år innan.

Göran tog en jur kand i Lund 1967 och blev advokat 1977. Samtidigt blev han regelexpert i den svenska America's Cup-utmaningen. 1978 tog han över som ordförande i Internationella Seglarförbundets regelkommitté och vid OS i Moskva 1980 och Los Angeles 1984 satt han i juryn. I Barcelona 1992 och i Savanna fyra år senare var han juryordförande och i Sydney och Aten Internationella Seglarförbundets tekniska delegat med ansvar för seglingstävlingarna.

Som nyvald ordförande för ISAF 2004 hamnade han i hetluften direkt.

- IOK:s dåvarande president, Jacques Rogge, bestämde att alla sporter i OS skulle omprövas. Så alla åkte ur och fick söka inträde på nytt. Det var tufft och nervöst för en i sammanhanget liten sport som segling. Omröstningen skedde i Singapore 2005 och var helt sluten. Ingen visste vilka som skulle bli kvar eller åka ur. Jag satt bredvid ordföranden i Internationella Basebollförbundet som åkte ur. Det var inte roligt. Seglingen blev kvar, men vi fick ändra en hel del, berättar Göran och fortsätter:

- Rogge var ju själv seglare men det kändes aldrig som om vi hade nytta av det. Han var alltid väldigt noga med att inte ge sin egen sport några fördelar. IOK var stenhårda när de dikterade villkoren för oss. De ville att seglingen i OS skulle avgöras i en ensam final där alla poäng nollställdes. Så blev det dessbättre inte. Men det blev en final med dubbla poäng på spel. Och vi fick ändra mycket annat, som blev bättre. Det blev klass- och formatändringar, kortare race, fler kvinnor i OS-seglingen och banor i omedelbar närhet till land.

Jacques Rogge gav inte segelsporten några fördelar. Men han uppskattade Göran Peterssons arbete som internationell ordförande så pass mycket att han ringde Göran och bad honom bli ledamot av Internationella Olympiska Kommittén.

- Jag blev givetvis väldigt stolt över att få frågan. Och det var extra roligt att den kom direkt från presidenten själv. Jag tror de i SOK inte kände till att Rogge skulle be mig. Men som ordförande i ett internationellt förbund tappar man sin nationalitet och blir en representant för sin sport inte för sitt land, säger Göran som sedan verkade i IOK 2009–2018.

Men trots uppdrag som ordförande i ISAF och ledamot i IOK är det Americas Cup som Göran väljer som det svåraste och mest spännande han gjort inom seglingen.

- Jag var ordförande i Americas Cup-juryn under seglingarna i San Diego 1992. Det var första gången vi direktdömde på vattnet och det var också första gången som seglingarna sändes live i TV och kunde följas av miljontals tittar. Det var oerhört spännande. Men jag minns att allt fungerade bra, säger han.

Uppdraget åt Americas Cup och redan då många år i den internationella kappseglingens tjänst gjorde att Göran 1995 förärades med H.M. Konungens medalj i 8:e storleken i högblått band för "betydelsefulla insatser för segelsporten”.

Göran, som fyllde 80 år i somras, började segla i unga år och hans intresse för juridik och regler tog han med sig till sin sport – vilket gjorde honom till Sveriges mest meriterade seglingsdomare.

Görans egna seglingsmeriter går långt tillbaka i tiden. För snart 60 år sedan blev han svensk mästare 505-klassen. Men det är Drake som Göran kappseglat mest under åren.

- Jag slutade segla Drake i fjol. Men jag har inte slutat segla. Numera håller jag mest på och renoverar och segla stjärnbåt. Och så seglar jag ju min Hallberg-Rassy. Men det är en helt annan sorts segling…

 

Göran Petersson är medlem nummer 15 i svensk seglings Hall of Fame. Övriga medlemmar är: Pelle Pettersson, Marit Söderström, Magnus "Mange" Olsson, Jörgen Sundelin, Peter Sundelin, Ulf Sundelin, Göran Marström, Anders Bringdal, Sune Carlsson, Therese Torgersson, Vendela Santén, Göran Andersson, Stig Wennerström och Fredrik Lööf.

Samarbetspartners