Marius Westerlind – mästare bland seglingens mästare

  • 13 okt 2023

image: Marius Westerlind – mästare bland seglingens mästare

Team 49er med Marius Westerlind, Hugo Westberg, Marcus Westerlind och Oskar Ljung från GKSS seglade på söndagen hem en av de finaste titlarna inom svensk segling när de vann Seglingens Mästare i hård kamp mot närmare 40 olika svenska kappseglingsmästare från olika klasser.

– Vi lyckades segla jämt i grundomgången och drog många lärdomar och blev ännu mer synkade som team. Vi gjorde en del misstag som vi hade råd att göra i grundserien, som vi lärde oss av inför finalracet. Det bidrog till att vi kunde sy ihop säcken i finalen, säger Marius.

Till vardags så seglar 21-årige Marius 49er med Olle Aronsson i svenska utvecklingslandslaget. De är båda också en del av Artemis Academy.

– Jag satsar inte på sprint. Men det är kul att komma hit och visa att man är en duktig seglare oavsett vilken båt vi seglar. Det är också kul att visa de andra seglarna att man kan prestera på den här nivån när man kommer från juniorklasserna, säger Marius och tillägger:

– Jag var tvåa på Seglingens Mästare 2017. Då blev vi snuvad på guldet av 470-gänget på sista länsen, så det kändes rätt att vi fick i år.

Tävlingarna i Marstrand i helgen har präglats av fina seglingar i mestadels lätta vindar. Något som bidrog till många jämna race och finalen var inget undantag.

Finalen, som seglades inne i hamnen i Marstrand, blev en mycket jämn uppgörelse mellan Team 49er och SWE Sailing Team 2. Den båten styrdes av landslagsseglaren Emil Järudd, KSSS, som hade fått ett wild card till tävlingen. Emil hade tagit med sig landslagskompisarna Emil Bengtson och Ida Svensson – och den tidigare landslagsseglaren Malin Tengström. Och större delen av finalen var de i en mycket liten ledning.

– Vi kanske höll det lite för ”safe”. Det är lätt hänt när man har en liten ledning. Kanske kunde vi ha pushat oss lite hårdare i finalen, säger Emil självkritiskt.

I mål skiljde endast en sekund mellan vinnarbåten och tvåan. Sedan var det ett rejält hopp på närmare en halv minut ner till trean.

Bronsmedaljen gick till Niklas Edler, KSSS och hans team. Niklas gjorde sitt 13:de Seglingens Mästare. Han har vunnit tre gånger och så sent som i fjol kom han tvåa. I år hade han kvalat till tävlingen genom sin SM-seger i OK-jolle. I besättningen ingick, förutom Niklas, även Mathias Hermansson, Pontus Meijer och Daniel Björndahl.

Samarbetspartners